11/02/2008
Prin bunavointa domnului Lucian Brandus am aflat urmatoarele informatii despre marcajele turistice omologate din Romania:

"Dupa cunostintele mele si cred ca poate sa confirme oricare admin de la alpinet sau salvamontist exista doar urmatoarele marcaje turistice(omologate): banda, triunghi, punct, cruce - de culori: rosu, galben, albastru 12 bucati). Toate au in componenta alb pentru delimitare. Pe laga acestea mai exista un singur marcaj turistic - patrat rosu - care nu marcheaza o poteca ci limita unei rezervatii. Acest tip de marcaj nu apare pe harti si nici la dvs nu are de ce sa apara. Alte marcaje de genul cruce verde sau marcaje fara alb ca delimitare nu exista ca marcaj turistic omologat.
cateva informatii aici http://www.condorclub.arad.ro/Romana/Marcaje_turistice.htm"

La acestea tot dansul a sugerat urmatoarele conventii de notare prescurtate:

" Puteti sa le dati nick in felul urmator:
CR - cruce rosie
CG - cruce galbena
CA - cruce albastra
TR - triunghi rosu
TG - triunghi galben
TA - triunghi albastru
BR - banda rosie
BG - banda galbena
BA - banda albastra
PR - punct rosu
PG - punct galben
PA - punct albastru"

Astfel, cineva care ar culege cu un GPS punctele de pe un traseu, le-ar putea salva sub denumirea BA1,...BAn, daca ar fi vorba de un traseu cu Banda Albastra cu n puncte si transmite ulterior catre noi folosind aceasta conventie de notare.
Se pare ca, desi exista aceasta standardizare, nu totdeauna marcajele respecta semnificatia lor omologata si anume:
- punct(cerc) - pentru traseele in circuit
- banda verticala - pentru traseele de creasta
- triunghi echilateral - pentru traseele de vale
- cruce cu brate egale - pentru traseele de legatura
Aceasta insa nu este problema noastra, care ne vom multumi sa culegem si sa intretinem aceasta baza de date pe masura ce ea va evolua in viitor, preferabil cu ajutorul custozilor rezervatiilor naturale, ai salvamontistilor sau al entuziastilor posesori de tehnologie GPS care strabat aceste trasee.

Motivul pentru care nu am dat aceasta informatie pe lista pana acum - desi am primit aceasta informatie inca din 4 dec 2007 - este acela ca nu-mi era foarte clar cum vom face disponibile pe harta aceste simboluri, toate cele 64 de simboluri particularizabile de la Garmin fiind ocupate cu alte simboluri, unele reprezentand logo-urile unor firme mari din Romania, altele reprezentand siglele create de noi pentru categoriile de resurse turistice prevazute de legislatia din Romania.
In continuare compilatorul nu ofera mai multe, dar am primit chiar astazi promisiuni de la echipa de cartografie Garmin pentru doua imbunatatiri semnificative ale capabilitatilor hartii:
1. cresterea numarului de POI-uri customizabile;
2. posibilitatea adaugarii la POI-urile de business a unui logo de firma pentru fiecare in parte;

Cu aceasta promisiune de la Garmin MA POT ANGAJA SA TRANSPUNEM PE HARTA NOASTRA MARCAJELE TURISTICE DIN ROMANIA si sa incercam sa avem o parte dintre acestea atunci cand vom scoate pe piata ROAD2008. (Domnul Lucian Brandus a avut deja amabilitatea sa ne faca sa ne parvina siglele acestor marcaje.) Mai mult, vom putea acomoda in viitor si alte tipuri de marcaje intalnite prin Romania, cum ar fi marcajele silvice.

"Marcajele silvice sunt in general de culoare rosie fara a avea un fond alb. Se aplica pe copaci sub forma unei benzi de culoare rosie. Banda trasata vertical delimiteaza parcele forestiere si se aplica de regula pe creasta sau pe firul vailor (o creasta poate sa fie strabatuta daca urmam acest marcaj). Banda trasata orizontal delimiteaza subparcele, pepiniere si nu prezinta interes turistic (pentru orientare). Bornele silvice ne pot da ajutor daca avem la noi si o harta silvica sau turistica pe care sunt trasate si borne silvice. Cu ajutorul ei ne localizam exact pozitia in teren si sunt marcate prin doua benzi rosii trasate orizontal, delimitate de o banda alba, pe toata circumferinta copacului. Borna silvica mai poate fi prezenta in teren sub forma unei borne de beton situata la nivelul solului. Pe crestele principale, care de regula despart bazine hidrografice importante, mai poate aparea un alt marcaj silvic (sub forma literei H) tot de culoare rosie (de ex. creasta Muntilor Zarand este marcata cu acest H). Se mai pot folosii si benzi verticale de culoare galbena prin care sunt delimitate poienile."(citatul este de pe site-ul Clubului Condor).

Vom avea in vedere pentru editiile urmatoare si adaugarea urmatoarelor tipuri distincte de Puncte: Refugiu, Stana si Pestera folosind simbolistica de pe hartile turistice. Actualmente primele doua apar in ROAD2006 integrate sau la tipul House sau la tipul Restrooms, iar ultima apare sau ca Mine sau ca Tunnel. Ma gandesc sa introducem pe harta si simbologiile bornelor topografice si silvice, daca credeti ca sunt folositoare in orientarea in teren.

Addendum ANEXA 3 HG 77 din 2003 (cu multumiri lui sergiu.4x4 pentru precizari)

Cele bune,
Bogdan Condurateanu
Proiectul Romania Digitala
Bucuresti, 7 februarie 2008
 Inchidere fereastra