Administrativ Localitati Ape Relief Land Cover/Use Drumuri Puncte de interes
Order online! Comanda online!
  Romanian  English  France  German  Spanish 
   Home
   Pledoarie pentru harta
 Pledoarie
 Cetatea Noastra
 Amaraciune
 Anunt ROAD 2005
   General
   Practic
   Parteneri
   Jurnalul hartii
   Download
   In Memoriam
   Credit
   Info



    Amaraciune

  Am constatat la majoritatea firmelor de GIS medii ca marime din Romania o anumita gandire. Majoritatea acestor firme au prins un contract marisor pentru posibilitatile lor cu o regie mare sau cu un client cu dare de mana si au folosit toata expertiza lor, forta de lucru si software-ul din dotare sa faca o superlucrare, care normal ca a costat un superpret. Acum, dupa ce au incasat contravaloarea muncii lor, aceste firme nu mai gasesc un alt client care sa vrea toate straturile de informatii vectoriale din orasul realizat de ele sau gasesc clienti cu posibilitati mai mici sau care nu sunt interesati la nivelul de precizie de centimetri pe care l-au atins in momentul efectuarii masuratorilor. Aceste firme fac greseala sa ceara acelasi pret pe care l-au cerut primului client si urmatorilor prospectivi clienti, de parca ar trebui sa o ia de la capat cu masuratorile cu vectorizarea si cu aprobarile... De parca niste banuti, e drept mai putini la numar, nu le-ar prinde bine...

  Informatia de tip GIS, spre deosebire de vinul bun pus in crama, are marele dezavantaj ca se perimeaza: mai vine un primar si pune borduri si trasee de tren pe strazi, mai vine un tip cu bani si tranteste o frumusete de zgarie nori in centrul istoric, etc, etc. La nivel inalt se cunoaste acest lucru si se aloca resurse pentru aducerea la zi. Anual. Am impresia ca Romania este tara in care se ia de la cap cadastrul dintr-o zona aproape in fiecare an, uneori cu aceleasi firme si mai de fiecare data trebuie sa fie un tun dat bugetului nostru de stat sau local si sperantelor noastre ale tuturor intr-un viitor mai bun. Intr-un an ii zice cadastrul padurilor, in altul cadastrul apelor, in altul cadastrul pentru regia de transport energie electrica, sau apa, sau gaz, in altul cadastrul pe tipuri de soluri, etc, etc. In urma acestor lucrari rezultatul este informatie proprietara, deghizata de multe ori ca secret de serviciu, cu redevente grele, obtinuta pe bani publici, vanduta piperat de firme private.

  Nu mi-am facut niciodata iluzia ca in acest proiect vor participa firmele "mari" de GIS din Romania. Pentru o firma mare trebuie un buzunar mare si lucrul acesta evident nu se intampla la noi. Plus ca firmele mari merg direct la clientii mari, care sunt putini si cu trasee de abordare sinuoase si nu au nevoie sa-si faca reclama sau sa vanda produse ieftine si de calitate maselor. Cumva ideea asta de mase, ieftin si calitate la un loc le provoaca probabil un spasm neplacut in stomac sau mai jos in vintre si prefera sa ignore oportunitatile din acest segment. Sper din tot sufletul ca firmele mici si medii de GIS sa nu faca aceasta greseala. Pentru ca ele nu stau la mesele celor mari si este pacat sa se piarda prin neprezentare si necunoastere o munca de calitate si la al carei buget am contribuit, voluntar sau nu, cu totii.

Bogdan Condurateanu
Manager de Proiect - Proiectul Romania Digitala
Bucuresti - 05.10.2004
© 2004-2009 Vasile Craciunescu