Administrativ Localitati Ape Relief Land Cover/Use Drumuri Puncte de interes
Order online! Comanda online!
  Romanian  English  France  German  Spanish 
   Home
   Pledoarie pentru harta
   General
 RO.A.D 2008
 Motivatie
 Screenshots
 Distribuitori
 Aspecte tehnice
 Planuri de viitor
 Avantaje
 Inregistrare
 Contract
 Recunoastere
 Sigle
 Orda
   Practic
   Parteneri
   Jurnalul hartii
   Download
   In Memoriam
   Credit
   Info





  Suntem de cativa ani buni reprezentanta Garmin pentru Romania si ne straduim sa popularizam GPS-urile Garmin atat in cadrul comunitatii de utilizatori obisnuiti ai tehnologiei GPS (societati de (tele)comunicatii, cartografie, geodezie, pasionati ai calatoriilor pe munte sau pe mare, armata, cadastru, etc), cat si a celor pentru care GPS-ul este un instrument de navigatie pe sosele sau un accesoriu de afaceri.

  De tot atatia ani suntem intrebati de aproape fiecare client daca avem hartile pentru Romania si raspunsul este invariabil "Nu!" iar explicatia pe masura: Garmin nu poate sa investeasca efortul de a cumpara licente de date GIS pentru Romania - o tara despre care nu se stie inca daca este sau nu in Europa.

Toate CD-urile Metroguide Europe au in zona romaneasca un mare blanc. Stim din ele ca pe la noi trec cateva sosele europene, vreo 2-3 rauri mari, stim granitele cam pe unde sunt si orasele au marimea unui punct (ma refer la cele mari, desigur!).

  Vrem sa nu mai fie asa! Vrem sa construim harta vector a Romaniei rutiere(autostrazi, drumuri europene, nationale, judetene, etc) la scara 1:100.000 corecte! Vrem sa se vada pe aceasta harta toate localitatile, toate padurile, toate raurile, judetele si curbele de nivel! Vrem ca aceasta harta sa contina macar 40 de orase mari la nivel de strada! Si mai vrem ca aceasta harta sa fie posibil de incarcat pe GPS-urile Garmin, pentru ca, sincer, este peste mana sa se care un notebook in masina la care sa se lege un GPS ca sa aflam pe unde ne gasim.

  Ne-am straduim multa vreme facem hartile si sa adunam banii pentru licenta pe care trebuie sa o platim la Garmin ca sa facem treaba legal si moral si etic si sa iasa si ieftin. Volumul de munca a depasit insa si cele mai negre asteptari si ne dam seama ca nu este o munca pe care putem sa o facem de unii singuri din doua motive: lipsa de informatii corecte si lipsa de timp, resurse, bani etc. Am putea sa cumparam licenta pentru aceste date de la firmele din domeniu, dar, si aici este un mare DAR, costurile sunt uriase si nu se dispune de precizia pe care o dorim... Nu are nici-un sens sa cream un produs care sa coste 2000 $/licenta pentru ca nimeni nu va dori sa-l cumpere.

  Un asemenea proiect ambitios nu il putem duce la bun sfarsit singuri si de aceea va solicitam ajutorul! Daca sunteti studenti/cercetatori/oameni de teren/cadre universitare/firme/etc. implicati in munca de culegere de date geografice, datele acelea ne pot fi de folos sa intregim/completam/descoperim un aspect necunoscut celorlati despre tara noastra.

  Sunt atat de multe date geografice obtinute cu ajutorul fondurilor publice sau PHARE, care conform legii accesului la informatie ar trebui sa fie libere si disponibile la acces si unele chiar sunt. Nu ne intereseaza date secrete/secrete de serviciu sau informatii la care sa fie posesor de copyright altcineva. Speranta noastra este sa punem cap la cap bucatele de date de la toata lumea la care sa adaugam ceea ce am lucrat noi, in special in domeniul drumurilor si sa iasa ceva bun ca precizie si mai ales util.

  Pentru colaboratorii nostri produsul final - pe care speram sa il completam/corectam in fiecare an de acum incolo - nu va costa nimic, pentru clientii nostri putin, iar pentru ceilalti va fi (foarte!) accesibil. In plus lista de colaboratori si layerele lor vor fi tiparite pe coperta CD-ului sau incluse in fisierele de licenta, ca sa stie lumea pe cine sa laude sau in cine sa arunce cu pietre...

  Vrem sa facem bucatica noastra pentru aceasta tara atat de frumoasa si de putin cunoscuta. Toata lumea stie ca avem unicate in lume, cum ar fi cimitirul de la Sapanta/ manastirile din Nordul Moldovei/masive carstice cu frumuseti de neimaginat, dar nimeni nu are coordonatele lor...

  Daca impartasiti viziunea si filozofia noastra sunteti binevenit printre noi pentru acest proiect! Comentariile Dvs. le puteti adresa lui Bogdan Condurateanu, conducatorul acestui proiect, prin email la romaniadigitala@rqa.ro. Va multumim anticipat pentru efortul de a ne comunica ceea ce va face sa ticaiti, chiar daca asta inseamna ca undeva am gresit. Vom corecta si vom merge mai departe...

Bucuresti, 8 decembrie 2003

© 2004-2009 Vasile Craciunescu