28/11/2008
SHEBA DISTRIBUTION, reprezentantul Garmin in Romania, anunta disponibilitatea celei de-a treia editii a Atlasului Digital al Romaniei, RO.A.D 2008, un produs realizat in cadrul initiativei Proiectul Romania Digitala.
  Pe langa multe adaugiri, RO.A.D. 2008 se evidentiaza prin hartile disponibile pentru toate rezervatiile naturaledin Romania (punct, delimitare si suprafata), toate localitatile din judetul Ilfov la nivel de numar de strada, puncte de interes si poligoane de detaliu, harta Deltei Dunarii refacute, revizuite si adaugite la un nivel fara egal si potecile turistice rutabile in masivele Piatra Craiului si Fagaras.

In privinta adaugirilor, numarul localitatilor din Romania s-a inmultit la peste 1000, toate la nivel de nume si numar de strada (acolo unde acestea au fost disponibile), acoperind asadar majoritatea localitatilor mari din Romania si toate localitatile din judetele Arad, Bihor, Bucuresti, Cluj, Covasna, Ilfov si Salaj.

Tot in premiera fata de orice alta harta rutabila a Romaniei, s-au adus la zi toate localitatile din judetul Arad, la nivel de numar de strada, puncte de interes si poligoane. Localitatile Cazasu, Martacesti, Ianca, Faurei, Faurei-Sat, Surdila-Greci, Bratesu Vechi, Insuratei si Horia din Braila, localitatile Barcea, Umbraresti-Deal, Ivesti, Liesti, Beresti, Targu Bujor, Matca, Draganesti si Malu Alb din Galati si localitatile Macin, Revarsarea, Smardan, Isaccea, Carcaliu si Greci din Tulcea au fost aduse la nivel de numar de strada, puncte de interes si poligoane de detaliu.

Orasele Bucuresti, Timisoara, Oradea, Baia Mare, Braila, Galati, Pitesti, Snagov, Brasov, Poiana Brasov, Ploiesti, Giurgiu, Constanta, Bacau, Tulcea, Zalau, Alba Iulia, Targoviste, Craiova, Ramnicu Sarat, Blaj, Cluj, Targu Mures si Ramnicu Valcea au fost revizuite integral cu amprenta blocurilor. Bucuresti, Oradea si Baia Mare au si amprenta caselor. In Bucuresti, Timisoara si Cluj s-au adus la zi sensurile unice conform ultimelor schimbari implementate de primariile acestor orase.

Toate localitatile din Romania au fost revizuite ca punct si denumire. Acolo unde sunt doua localitati cu acelasi nume in acelasi judet sunt evidentiate diferit dupa denumirea comunei de care apartin. De asemenea, s-au inmultit detaliile topografice: curbe de nivel, hidrografie, cai ferate, acoperirea cu vegetatie, inclusiv tipologiile de paduri si foarte multe toponime noi.

De asemenea, au fost adaugate cetati dacice, grecesti, romane, medievale, asezari istorice, sate turistice, podgorii, baraje, targuri de olarit/tesuturi/pictura naiva, elemente de arhitectura populara (mori de apa), targuri, manifestari etno folclorice traditionale romanesti, monumente de arta, istorice si cultura si multe altele.

Acum exista foarte multe sensuri giratorii noi, sensuri unice noi, centura din sud-estul Aradului si prelungirea A1 la nord de Pitesti. Foarte multe puncte de interes au date de contact extinse, inclusiv adresa si numar de telefon apelabil international. Limitele administrative (comune, judete, granita internationala) au fost revizuite.

Editia ROAD2008 este dedicata sportivilor romani medaliati la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008.

Harta RO.A.D. 2008 v3.01 are o capacitate de peste 400 MB, de aproape 3 ori mai mult decat versiunea anterioara ROAD2006 v2.16 care avea 140 MBytes. RO.A.D.2008 este un produs creat in cadrul initiativei publice la nivel national, Proiectul Romania Digitala: www.romaniadigitala.ro. Harta a fost creata in circa 2 ani si realizarea acesteia a costat peste 250.000 Euro. Manualul de instalare este tradus si tiparit in 7 limbi: engleza, germana, franceza, italiana, spaniola, maghiara si evident romana. Pentru iconitele create in cadrul proiectului s-a intocmit un glosar explicativ in toate cele 7 limbi.

Pretul CD-ului ROAD2008 v3.01 este de 599 RON cu TVA inclus. Posesorii de versiuni anterioare vor putea face upgrade la versiunea noua de harta la preturi promotionale. Harta poate fi folosita pe orice aparat GPS Garmin care este compatibil NT, pe clonele Kenwood, pe PDA-urile si telefoanele mobile cu Symbian, PalmOS si Windows Mobile cu ajutorul aplicatiei Garmin Mobile XT, pe PC-urile cu Windows XP, Windows Vista si pe Mac folosind aplicatiie MapSource, nRoute si Garmin Mobile PC.29/10/2008
O sursa alternativa destul de bine intretinuta de camere video/radar este gazduita la http://speedcams.tehnoplus.net/
Gasiti acolo camere pe tipologii de camere si mai ales pe varii tari. Nu strica de luat in consideratie.


06/10/2008
Atlasul Digital al Romaniei, editia 2008, cu acronimul ROAD2008, va fi lansat pe piata in trimestrul al patrulea 2008. Harta va fi compilata in tehnologia NT (NewTechnology) si va avea o marime de peste 400 MB, de circa 3 ori mai mare fata de cea a editiei precedente. In harta vor fi prezente in premiera trasaturi care se vor adresa atata navigatorilor rutieri cat si iubitorilor de istorie si natura. Un webdemo, mai multe detalii despre continut, tipul datelor si acoperirea cu drumuri vor fi publicate la data lansarii produsului.

Bogdan Condurateanu
Proiectul Romania Digitala
www.romaniadigitala.ro


11/02/2008
Prin bunavointa domnului Lucian Brandus am aflat urmatoarele informatii despre marcajele turistice omologate din Romania:

"Dupa cunostintele mele si cred ca poate sa confirme oricare admin de la alpinet sau salvamontist exista doar urmatoarele marcaje turistice(omologate): banda, triunghi, punct, cruce - de culori: rosu, galben, albastru 12 bucati). Toate au in componenta alb pentru delimitare. Pe laga acestea mai exista un singur marcaj turistic - patrat rosu - care nu marcheaza o poteca ci limita unei rezervatii. Acest tip de marcaj nu apare pe harti si nici la dvs nu are de ce sa apara. Alte marcaje de genul cruce verde sau marcaje fara alb ca delimitare nu exista ca marcaj turistic omologat.
cateva informatii aici http://www.condorclub.arad.ro/Romana/Marcaje_turistice.htm"

La acestea tot dansul a sugerat urmatoarele conventii de notare prescurtate:

" Puteti sa le dati nick in felul urmator:
CR - cruce rosie
CG - cruce galbena
CA - cruce albastra
TR - triunghi rosu
TG - triunghi galben
TA - triunghi albastru
BR - banda rosie
BG - banda galbena
BA - banda albastra
PR - punct rosu
PG - punct galben
PA - punct albastru"

Astfel, cineva care ar culege cu un GPS punctele de pe un traseu, le-ar putea salva sub denumirea BA1,...BAn, daca ar fi vorba de un traseu cu Banda Albastra cu n puncte si transmite ulterior catre noi folosind aceasta conventie de notare.
Se pare ca, desi exista aceasta standardizare, nu totdeauna marcajele respecta semnificatia lor omologata si anume:
- punct(cerc) - pentru traseele in circuit
- banda verticala - pentru traseele de creasta
- triunghi echilateral - pentru traseele de vale
- cruce cu brate egale - pentru traseele de legatura
Aceasta insa nu este problema noastra, care ne vom multumi sa culegem si sa intretinem aceasta baza de date pe masura ce ea va evolua in viitor, preferabil cu ajutorul custozilor rezervatiilor naturale, ai salvamontistilor sau al entuziastilor posesori de tehnologie GPS care strabat aceste trasee.

Motivul pentru care nu am dat aceasta informatie pe lista pana acum - desi am primit aceasta informatie inca din 4 dec 2007 - este acela ca nu-mi era foarte clar cum vom face disponibile pe harta aceste simboluri, toate cele 64 de simboluri particularizabile de la Garmin fiind ocupate cu alte simboluri, unele reprezentand logo-urile unor firme mari din Romania, altele reprezentand siglele create de noi pentru categoriile de resurse turistice prevazute de legislatia din Romania.
In continuare compilatorul nu ofera mai multe, dar am primit chiar astazi promisiuni de la echipa de cartografie Garmin pentru doua imbunatatiri semnificative ale capabilitatilor hartii:
1. cresterea numarului de POI-uri customizabile;
2. posibilitatea adaugarii la POI-urile de business a unui logo de firma pentru fiecare in parte;

Cu aceasta promisiune de la Garmin MA POT ANGAJA SA TRANSPUNEM PE HARTA NOASTRA MARCAJELE TURISTICE DIN ROMANIA si sa incercam sa avem o parte dintre acestea atunci cand vom scoate pe piata ROAD2008. (Domnul Lucian Brandus a avut deja amabilitatea sa ne faca sa ne parvina siglele acestor marcaje.) Mai mult, vom putea acomoda in viitor si alte tipuri de marcaje intalnite prin Romania, cum ar fi marcajele silvice.

"Marcajele silvice sunt in general de culoare rosie fara a avea un fond alb. Se aplica pe copaci sub forma unei benzi de culoare rosie. Banda trasata vertical delimiteaza parcele forestiere si se aplica de regula pe creasta sau pe firul vailor (o creasta poate sa fie strabatuta daca urmam acest marcaj). Banda trasata orizontal delimiteaza subparcele, pepiniere si nu prezinta interes turistic (pentru orientare). Bornele silvice ne pot da ajutor daca avem la noi si o harta silvica sau turistica pe care sunt trasate si borne silvice. Cu ajutorul ei ne localizam exact pozitia in teren si sunt marcate prin doua benzi rosii trasate orizontal, delimitate de o banda alba, pe toata circumferinta copacului. Borna silvica mai poate fi prezenta in teren sub forma unei borne de beton situata la nivelul solului. Pe crestele principale, care de regula despart bazine hidrografice importante, mai poate aparea un alt marcaj silvic (sub forma literei H) tot de culoare rosie (de ex. creasta Muntilor Zarand este marcata cu acest H). Se mai pot folosii si benzi verticale de culoare galbena prin care sunt delimitate poienile."(citatul este de pe site-ul Clubului Condor).

Vom avea in vedere pentru editiile urmatoare si adaugarea urmatoarelor tipuri distincte de Puncte: Refugiu, Stana si Pestera folosind simbolistica de pe hartile turistice. Actualmente primele doua apar in ROAD2006 integrate sau la tipul House sau la tipul Restrooms, iar ultima apare sau ca Mine sau ca Tunnel. Ma gandesc sa introducem pe harta si simbologiile bornelor topografice si silvice, daca credeti ca sunt folositoare in orientarea in teren.

Addendum ANEXA 3 HG 77 din 2003 (cu multumiri lui sergiu.4x4 pentru precizari)

Cele bune,
Bogdan Condurateanu
Proiectul Romania Digitala
Bucuresti, 7 februarie 2008

21/09/2007
Preturi mai mici la Garmin ROMANIA de la 15 septembrie 2007

A. De la 15 septembrie am aliniat TOATE preturile de vanzare la toate GPS-urile GARMIN fara ROAD la preturile de vanzare RRP (Retail Recommended Price) de la Garmin in Europa. In esenta va duce cam la ~10% reducere fata de preturile vechi fara ROAD.

B. Tot de la 15 septembrie am introdus doua modalitati noi de a vinde harta ROAD:

1. ROAD 2XXX PREINCARCAT/ROAD 2XXX PRELOADED. Asta implica faptul ca pe aparat este incarcata versiunea curenta de ROAD (de exemplu acum este v2.14), DAR in pachet NU se afla CD-ul pentru instalare pe PC si NU ARE UPGRADE-uri gratuite nici la versiunile intermediare ulterioare (v2.15, etc.), nici la versiunile majore ulterioare. Pret de vanzare 99 RON cu TVA inclus. Aceasta versiune se va vinde numai cu aparatele noastre incarcata in memoria lor interna (daca acest lucru este tehnic posibil, adica daca exista suficient spatiu in interiorul acestora ca sa acomodeze harta). Upgrade-ul la versiunile majore este 85 EUR +TVA. Upgrade-ul la versiunile minore este 11 USD +TVA (costul incarcarii pe aparat). Upgrade se face doar daca clientul se inregistreaza la noi cu produsul sau. Clientul poate achizitiona oricand si CD-ul platind diferenta pana la pretul de lista (614 RON cu TVA inclus), avand in acest fel acces lifetime la harta pe PC si la actualizarile de pe site.

2. ROAD 2XXX SD(MINISD/MICROSD) GARMIN. Harta aceasta este deblocata pentru seria cardului si va putea fi incarcata pe orice GPS GARMIN care accepta tipul respectiv de Card. Marime card 512 MB. Nu se vinde cu CD. NU ARE UPGRADE-uri gratuite nici la versiunile intermediare ulterioare (v2.15, etc.), nici la versiunile majore ulterioare. Pret de vanzare 485 RON cu TVA inclus. Aceasta versiune se va vinde pentru orice aparat Garmin luat de oriunde. Upgrade-ul la versiunile majore este 85 EUR +TVA. Upgrade-ul la versiunile minore este 11 USD +TVA (costul incarcarii pe card). Upgrade se face doar daca clientul se inregistreaza la noi cu produsul sau si se refoloseste cardul pe care il are.

3. ROAD 2XXX SD(MINISD/MICROSD) NON-GARMIN. Harta aceasta este deblocata pentru seria cardului si va putea fi incarcata pe orice GPS NON-GARMIN (cu Symbian, gen Nokia N95, sau cu WM, gen Mio sau Fujitsu)care accepta tipul respectiv de Card. Marime card 512 MB. Nu se vinde cu CD. NU ARE UPGRADE-uri gratuite nici la versiunile intermediare ulterioare (v2.15, etc.), nici la versiunile majore ulterioare. Pret de vanzare 595 RON cu TVA inclus. Aceasta versiune se va vinde pentru orice aparat Garmin luat de oriunde. Upgrade-ul la versiunile majore este 85 EUR +TVA. Upgrade-ul la versiunile minore este 11 USD +TVA (costul incarcarii pe card). Upgrade se face doar daca clientul se inregistreaza la noi cu produsul sau si se refoloseste cardul pe care il are.

21/09/2007
Din cauza unor probleme tehnice, upgrade-ul initial de v2.16 de pe site din sectiunea download nu continea si iconitele noi de la MOL pe langa multe altele. Situatia s-a remediat si puteti descarca fisierul modificat care va instala si aceste iconite in harta ROAD"

Bogdan Condurateanu
Proiectul Romania Digitala
Bucuresti, 21 septembrie 2007

30/08/2007
Update-ul la versiunea 2.16 a RO.A.D 2006 este disponibil pentru download in sectiunea Upgrade.

30/07/2007
Luand in consideratie diversi factori relativi la tipul de echipamente pe care ruleaza si facilitatile noului format, am decis ca ROAD2007 sa fie compilat in tehnologia NT (New Technology) si sa nu continuam sa avem o harta ROAD non-NT si una NT pe viitor.

Un link la care puteti gasi toate produsele care sunt compatibile cu noul format NT este la:

Cei afectati de aceasta masura sunt cei care vor dori actualizari la harta ROAD2006 pentru echipamente GPS de generatie foarte veche, de genul etrex legend sau iQue 3600, care nu suporta harti NT.

Pentru acestia vom face insa un trade-up program prin care sa preluam parcul lor vechi de GPS-uri si sa le schimbam, contra unui discount) cu altele noi, NT-capable, mutand evident si licentele de ROAD gratuit pe noile aparate (in cazul achizitionarii acestora din reteaua dealerilor autorizati Garmin din Romania).

Un alt motiv pentru care dorim sa facem acest lucru este sa evitam ca Romania sa ajunga cosul de gunoi cu GPS-uri Garmin al Europei. Avem experiente cu clienti care se duc in special in Germania, cumpara produse end-of-life de pe rafturile de jos ale magazinelor de electronice si vin la noi revoltati ca harta costa mai mult decat aparatul gasit de ei in asemenea conditii. Mai mult de atat, acesti clienti sunt cei care au tupeul sa stea apoi ore intregi sa li se explice gratuit de catre personalul nostru cum sa foloseasca jucaria cumparata si apoi ii recunoastem pe forumuri cautand hackuri la ROAD2006.

ROAD2007 va apare probabil in toamna-iarna 2007 si va contine multe trasaturi in premiera pe care le vom prezenta atunci. ROAD2007 se va putea comercializa si pe SD card ca aplicatie separata, pentru comunitatea PDA cu GPS-uri non-Garmin si pentru telefoanele gen Nokia N95. Va reamintim ca in acest moment ROAD2006 este singura aplicatie care permite ca harta sa fie instalata/vizualizata pe PDA cu Windows Mobile si Palm OS, telefoane mobile cu Symbian S60 v3, PC-uri Win (si Mac in curand) si evident GPS-uri Garmin.

Bogdan Condurateanu
Proiectul Romania Digitala
www.romaniadigitala.ro30/07/2007
Din toamna lui 2007, Garmin va modifica politica de upgrade-uri gratuite cu care eram familiarizati. Astfel, detinerea unei licente de City Navigator Europe sau America permitea respectivului utilizator o a doua deblocare pentru un al doilea GPS propriu. Sistemul insa a fost abuzat de atatea ori de utilizatori care dadeau al doilea cod de deblocare unui "prieten", incat chiar de la inceputul lui 2007, odata cu City Navigator Europe si America NT (New Technology), nu s-a mai permis generarea unui al doilea cod de deblocare pentru o unitate non-NT (in speta GPS-uri de tehnologie mai veche), intr-o incercare de a-i face pe utilizatori sa isi aduca la zi parcul de GPS-uri.

Garmin face un pas mai departe in aceasta directie nemaipermitand o a doua deblocare nici macar pentru unitatile NT capable, probabil din cauza ca exista indivizi care isi luau o unitate NT cu cartografie si apoi activau acea cartografie pe o unitate NT fara cartografie, cum ar fi fost Nuvi 300 sau Nuvi 310.

Schimbarea fundamentala de atitudine vina insa la capitolul upgrade-uri la harti. Daca de exemplu cineva isi cumpara un GPS cu CNE NT v8 dupa data de lansare a CNE NT v9, avea dreptul la upgrade la NT v9 gratuit. Si aceasta politica a fost abuzata de utilizatori care au preferat sa declare aparate achizitionate cu aproape un an in urma ca fiind achizitionat DUPA data de lansare a actualizarii si sa isi obtina de la Garmin actualizarea gratuit.

Ca atare, Garmin adecis ca actualizarile la City Navigator Europe si America 2008 sa nu mai fie gratuite si sa fie undeva in gama de 75 EUR (+TVA) fiecare. Dealerii vor cumpara de la Garmin certificate de upgrade la CNE 2008 si CNA 2008 si le vor vinde la clienti, care vor obtine apoi codurile de deblocare inregistrandu-se, ca de obicei, pe my.garmin.com.

Data de la care intra in vigoare aceasta politica este 1 septembrie 2007. Pana atunci, cine mai are CNE NT v8 mai poate sa faca upgrade gratuit la CNE NT v9 daca se inregistreaza cu aparatul pe my.garmin.com. Pentru cei care au black boxuri, GVN-52, politica de upgrade se schimba pe 1 august 2007, data limita pana la care se poate obtine gratuit upgrade-ul la CNE NT v9 pe card SD.


Bogdan Condurateanu
Proiectul Romania Digitala
www.romaniadigitala.ro03/05/2007
Update-ul la versiunea 2.14 a RO.A.D 2006 este disponibil pentru download in sectiunea Upgrade.31/12/2006
Update-ul la versiunea 2.13 a RO.A.D 2006 este disponibil pentru download in sectiunea Upgrade.09/10/2006
SHEBA DISTRIBUTION, reprezentantul local in Romania al lui Garmin, anunta disponibilitatea celei de-a treia editii a Atlasului Digital al Romaniei, RO.A.D 2006, dupa cunostintele noastre, singura harta topo si rutabila din lume, un produs realizat in cadrul initiativei Proiectul Romania Digitala.14/08/2006
Update-ul la versiunea 1.23 a RO.A.D 2005 este disponibil pentru download in sectiunea Upgrade.21/07/2006
Bucuresti – 21 iulie – SHEBA DISTRIBUTION (www.rqa.ro) a semnat un contract pentru licentierea, de la firma SUNCART (www.suncart.ro) din Cluj, a informatiei de navigatie in 156 de localitati din Romania. Detaliul informatiilor furnizate de SUNCART ajunge pana la nivelul numarului de strada precum si a punctelor de interes pe care aceasta le detine la nivel national. SUNCART este lider in domeniul informatiei GIS de navigatie in Romania.

Contractul se intinde pe o perioada de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire, in care Proiectul Romania Digitala va putea beneficia de toate corectiile aduse la informatiile de rutare si de noile adaugari de informatii la localitatile de rang mai mic. Pana la sfarsitul anului 2006, SUNCART va pune la dispozitia posesorilor de licente RO.A.D., prin intermediul Proiectului Romania Digitala, inclusiv localitatile din judetele Cluj, Salaj, Arad si Covasna.

In paralel, SHEBA DISTRIBUTION va demara o actiune similara pentru aducerea la zi a informatiilor din Bucuresti, Ilfov, Prahova si Giurgiu, care vor fi incluse in editia ROAD2006 Deluxe, programata pentru lansare in primavara anului 2007. ROAD2006 va fi amanat pana in septembrie 2006 pentru a putea include noile date primite si circa 50 de planse 1:100.000 noi cu informatii de drumuri lucrate intre timp."SUNCART devine astfel al doilea mare participant la Proiectul Romania Digitala, dupa SHEBA, iar ROAD2006 va contine in acest fel o harta fara egal, atat din punct de vedere topografic, cat si ca rutare si puncte de interes, reafirmand pozitia de lider mondial in domeniu a Garmin, a carui tehnologie de varf a fost folosita la compilarea hartii", afirma Bogdan Condurateanu, Director Tehnic la SHEBA DISTRIBUTION, reprezentantul GARMIN in Romania.

Posesorii echipamentelor GPS Garmin impreuna cu Atlasul Digital al Romaniei beneficiaza de upgrade gratuit la harta. In plus, pana la lansarea oficiala a ROAD2006, cei care achizitioneaza ROAD2005 v1.21 vor avea parte de un upgrade gratuit la versiunea 2006.20/07/2006
In numarul 5 din 2006 al revistei WYPRAWY 4X4 din Polonia, echivalentul revistei DTRN de la noi, pentru impatimitii de offroad, a aparut la pagina 58, sub semnatura domnului Pawel Kos, un review pe 2 pagini al ROAD2005 Deluxe v1.21. Pentru aceasta domnia sa s-a urcat in masina proprietate personala 4x4 si a pornit pe drumurile de pamant din Satu Mare si Maramures, pe acolo pe unde numai ROAD2005 este in stare sa il scoata la liman. Nu stim prea multa poloneza, dar articolul era plin de poze, si screen shoturi din MapSource, cu referinte la locurile vizitate si cred eu ca n-a scris tocmai de rau de ce am facut. ROAD2005 se vinde acum si in Italia, Slovacia, Cehia, Ungaria si Polonia, prin intermediul distribuitorilor autorizati din aceste tari.19/07/2006
Proiectul Romania Digitala a fost mentionat in cadrul prezentarii "Strengths and weaknesses in Geospatial Data Infrastructure in Romaniain" sustinute la workshop-ul EC GI & GIS 2006.11/07/2006
Exista disponibil firmware v2.41 pentru Nuvi 310/360 cu limba romana text si voce.

Lansarea ROAD2006 s-a amanat pentru luna Septembrie 2006.

Versiunea v1.22 a ROAD2005 Deluxe speram sa fie postata la sectiunea de download pana la sfarsitul acestei saptamani.

Bogdan Condurateanu
Proiectul Romania Digitala30/06/2006
Sunt disponibile in limba romana versiunile v2.90 pentru GPSMAP 60 CSx, v3.31 pentru Nuvi 300/350 si v2.40 pentru etrex Legend Cx. Este disponibil online si fisierul cu camerele video de supraveghere de pe DN1, la care s-au adaugat cele de pe Bd. Magheru din Bucuresti si cateva camere video noi de pe A2.

Bogdan Condurateanu
Proiectul Romania Digitala11/04/2006
Este disponibila varianta in limba romana a textului si vocii din aplicatia Garmin Que v2.70 care ruleaza pe platforma Pocket PC pentru clientii care au achizitionat GPS 10 si GPS10 Deluxe. Posesorii sunt rugati sa se adreseze departamentului tehnic la romaniadigitala@rqa.ro, urmand ca cei care au achizitionat aceste echipamente in Romania de la reteaua dealerilor autorizati sa le primeasca gratuit, iar ceilalti sa achite o taxa de 10 EUR +TVA
Bogdan Condurateanu
Proiectul Romania Digitala
Bucuresti, 11 aprilie 200615/03/2006
Felicitari tuturor Membrilor din PRD!
Premiul primit nu il recompenseaza pe Bogdan Condurateanu sau pe SHEBA DISTRIBUTION, care, la Adunarea de Premiere erau necunoscuti, ci pe toti romaniicare si-au adus contributia in cadrul unui Proiect pentru toti romanii. Redau mai jos un fragment din pledoaria pentru Digital Romania Project:

"The idea of having something built in Romania by different companies with different backgrounds, some of them even competitors, and different people with different personalities having a common objective: the creation of the map of Romania, is unique and the fact that it works is a sign that not everything about Romania and romanians is known and documented!"

Nu exista nicaieri in lume ceva de departe asemanator Proiectului Romania Digitala. Probabil ca nicaieri in lume nu va mai fi ceva similar. Premiul asta ma obliga, cel putin pe mine personal, sa muncesc si mai mult ca Romania, Digitala sau nu, pe care ne-o dorim cu totii, sa devina o realitate din viitorul nu prea indepartat!

Bogdan Condurateanu
Proiectul Romania Digitala
01/03/2006
Proiectul Romania Digitala anunta cu profund regret si consternare disparitia dintre noi a celui care a fost Marian Ursache. L-am cunoscut personal ca om si ca profesionist si pot sa va spun ca era un om de caracter si datoram activitatii lui multe din punctele de interes din nordul tarii de unde provenea. Inca nu pot sa cred ca nu mai este si o sa va rog sa tinemimpreuna un minut de reculegere in memoria sa. Site-ul nostru va fi in berna timp de o saptamana si vom cinsti munca si viata lui Marian punand pe prima pagina poza lui si Pledoaria pentru harta care ii apartine. Viata merge inainte si va trebui sa strangem randurile pentru ca un om de calitate a disparut dintre noi...20/02/2006
Incepand cu 1 martie 2006 Proiectul Romania Digitala va sprijini activ acordand discountul de 50% si pentru cei din bransa ghizilor montani atestati si a salvamontistilor. Aceste doua categorii de profesionisti pot beneficia astfel mai usor de avantajele tehnologiei Garmin GPS si RO.A.D.2005 in munca pe care o fac.

Bogdan Condurateanu
Proiectul Romania Digitala
Bucuresti, 20 februarie 200614/02/2006
"We are pleased to congratulate you on your nomination for the "Technology Award" category at the 2006 edition of the Business Review Annual Investment Awards, for the Digital Romania Project.
An independent jury ensures the integrity and transparency of the judging process."

Asa incepe mesajul de la Business Media Group referitor la nominalizarea Proiectului Romania Digitala la categoria Technologia Award.

"On February 21st, the Business Review Annual Investment Awards Gala will unite 200 of the country’s top business and government leaders from all main sectors for this unique opportunity to honor the investors and business people who are changing the face of Romanian business."

Fie si numai faptul ca am fost nominalizati este un pas important pentru ideea care sta la baza Proiectului Romania Digitala si vreau sa multumesc fiecarui Participant pentru faptul ca a facut acest lucru posibil.

Bogdan Condurateanu
Proiectul Romania Digitala
Bucuresti, 14 februarie 200610/02/2006
Avem limba si literatura romana (adica text si voce) pentru modelele Nuvi 350, SP C340, SP i3 si SP 2610. Daca aveti drum pe la noi pe la firma in Drumul Taberei va putem incarca ultima versiune de firmware. Clientii nostri primesc upgrade gratuit, ceilalti contra cost: 10 EUR/aparat +TVA.

Bogdan Condurateanu
Proiectul Romania Digitala
Bucuresti, 10 februarie 200607/02/2006
Incepand cu 1 ianuarie 2006 toti clientii care au achizitionat prin intermediul canalului oficial de distributie din Romania (SHEBA DISTRIBUTION si Distribuitorii Autorizati) un Receptor GPS Garmin (indiferent ce model ) + Atlasul Digital al Romaniei (>= v1.14) vor beneficia de upgrade gratuit la toate editiile viitoare ale Atlasului pentru acel GPS. Achizitia de GPS si cea de Atlas nu trebuie sa fie concomitente, dar odata facuta cererea care leaga un GPS de un Atlas nu se va mai putea solicita upgrade gratuit pentru al doilea GPS, in cazul pierderii sau instrainarii sau vanzarii acelui prim GPS. Prin aceasta masura venim in intampinarea celor care doresc un produs de calitate si garantia unei investitii sigure in plus fata de cel mai bun Atlas Digital al Romaniei pentru navigatia in orase si inafara acestora. Masura nu se aplica celor care au achizitionat GPS-uri Garmin dinafara tarii sau pe canale gri. O evidenta pe serii si Unit ID-uri se va impune pentru a evita orice neintelegeri. Cei care sunt Parteneri in Proiectul Romania Digitala vor beneficia in continuare de update-uri gratuite, indiferent de provenienta GPS-ului lor Garmin. Se lucreaza la un mecanism de culegere automata a datelor utilizatorului si la un mecanism de upgrade simplu pe Internet, dar probabil ca va mai dura cam 2-3 saptamani pana se va vor finaliza testele.

Bogdan Condurateanu
Proiectul Romania Digitala
Bucuresti, 7 februarie 200619/01/2006
Datorita faptului ca este impractic, scump si dificil pentru clientii care nu au background tehnic sa faca upgrade-uri ulterioare la ROAD2005 DELUXE, am decis sa facem acest lucru posibil prin intermediul Internetului. Pe site-ul www.romaniadigitala.ro va exista in permanenta ultimul upgrade care va instala automat cele mai noi harti pe calculatorul utilizatorilor legitimi de ROAD2005 DELUXE. Timpul de implementare va fi de circa 2-3 saptamani. Mai multe amanunte cand ii dam drumul.

Calitatea hartii noastre depinde si de inputul de la utilizatori. Daca gasiti erori puteti sa le transmiteti in scris pe mail la romaniadigitala@rqa.ro cu specificarea versiunii de harta la care se gaseste acea eroare/inadvertenta/dublura/observatie/etc. Ar fi mult mai usor pe viitor daca aceste corecturi s-ar face desenand bucati de rute in MapSource peste harta existenta, dandu-le numele strazii respective (acolo unde lipseste sau este gresita) si folosind informatia de trackloguri pe care o detineti deja. De asemenea daca sunt puncte gresit amplasate, dubluri sau fara nume, va rog sa le puneti peste cele existente cu o mentiune de genul "Rompetrol, versiune anterioara fara nume" sau "Monument, gresit amplasat, sterge", salvate ca WayPointuri si trimteti apoi fiserul gdb catre noi cu aceste observatii salvate in format electronic. Nu se vor primi corecturi de la persoane care nu isi declina identitatea.

Va multumesc,
Bogdan Condurateanu
Proiectul Romania Digitala16/01/2006
Erata: Dintr-o regretabila eroare in Ziarul Cotidianul din 14 ianuarie 2006 a aparut faptul ca Proiectul Romania Digitala este sustinut din bani publici. Citez "Incepind cu 1 ianuarie 2006, Proiectul Romania Digitala, realizat din fonduri publice, pune la dispozitia utilizatorilor versiunea 1.14 a hartii rutabile a Romaniei". Am contactat deja pe autorul articolului, dl. Florin Cepraga, cu rugamintea sa faca o dezmintire in acest sens.
Proiectul Romania Digitala este realizat prin "contributie publica", nu din "fonduri publice". Asta inseamna ca suntem deschisi oricui care vrea sa contribuie cu date si informatii pentru harta, iar marimea si calitatea efortului fiecaruia este evidentiata pe site, nu ca am apelat vreodata la fonduri publice sa facem aceasta harta.

Bogdan Condurateanu
Proiectul Romania Digitala13/01/2006
Este disponibil noul Demo la v1.16 la ROAD2005 Deluxe. A aparut si este disponibila pe CD noua versiune 1.19 la ROAD2005 DELUXE.
Schimbari importante fata de versiunile precedente: accesele laterale pe A1, accesul la Metro Baneasa, accesul la Aeroportul Otopeni, centura Calarasi, regandita rutarea in Bucuresti, restrictii de manevra in Bucuresti ABSOLUT necesare, corecturi de rutare pe cateva drumuri europene si pe A2, prioritate mai mare la sensurile giratorii, modificat viteza maxima pe A1 si A2, etc.
Multumirile noastre domnilor Alexandru Cucu, Dan Albeanu, Mihai Mateescu, Dan Claudiu Dragos, Mihai Serban, Francisc Hegedus, Alexandru Hegedus, Alexandru Badea, Doru Mihai, Stefan Constantinescu si Vasile Craciunescu, care ne-au sprijinit cu informatii concrete si la obiect si ne-au ajutat sa facem o harta mai buna cu care sa nu ne fie rusine sa iesim pe piata.
Toti cei care au v1.14 -v1.18 pot face upgrade gratuit la v1.19. Toti cei care nu au facut saltul de la <=v1.13 la versiunea rutabila, acum este momentul.
Chiar daca se mai descopera mici erori care au scapat prin filtru, se vor corecta operativ si in maxim o saptamana va fi disponibil un nou release gratuit pentru toti cei cu versiuni >=v1.14.
Se lucreaza intens la traducerile textelor si mesajelor audio in limba romana pentru toate echipamentele Garmin. Acum sunt disponibile text si audio pentru StreetPilot C310/320/c330 si sunt in pregatire StreetPilot 2610, 2620,2720 si c340. Este disponibila pe stoc si v4.1 a Hartii Ungariei pentru GPS-uri Garmin la 140 EUR +TVA08/12/2005
La 2 ani de la lansarea oficiala a Proiectului Romania Digitala avem deosebita onoare sa anuntam disponibilitatea primei harti rutabile a Romaniei pentru utilizare pe PC, PDA si platformele GPS Garmin.

Harta ocupa aproximativ 80 MB si a rezultat in urma compilarii a peste 2.5 GB de date in format shapefile. Este rezultatul muncii a peste 40 de oameni si institutii care au vectorizat, cules si clasificat informatii geospatiale din teritoriul Romaniei.

Structura de drumuri cuprinde cele doua autostrazi, drumurile europene, nationale si judetene, aproximativ un sfert din drumurile comunale, rezidentiale si de exploatare si orase mari la nivel de detaliu.

Exista peste 85500 de informatii de tip punct de interes cuprinzand atat informatii topo cat si locatii comerciale si turistice. Ca suprafete sunt descrise localitatile, apele, mlastinile, padurile, livezile, viile, pasunile, parcurile, arborii si desisurile pentru intreg teritoriul national. Sunt de asemenea prezentate curbele de nivel cu echidistanta 40 m, liniile electrice aeriene pentru aproximativ jumatate din teritoriul national, hidrografia si caile ferate.

Harta permite cautarea si rutarea la destinatii situate oriunde (nu neaparat destinatii in orase) in Romania si are uniformizate denumirile strazilor din Alexandria, Giurgiu, Bucuresti, Constanta, Ploiesti, Iasi, Suceava, Brasov, Alba Iulia, Turda, Huedin, Oradea, Targu Mures, Timisoara, Arad, Deva, Cluj Napoca si Zalau.

Lansata inca din primavara 2005 sub sloganul “Daca vrei sa stii unde mergi”, combinatia de echipamente GPS de la Garmin, liderul mondial in domeniu cu peste 80% din vanzarile de echipamente din lume si RO.A.D. 2005, Atlasul Digital al Romaniei s-a bucurat de un real succes si de aprecierea publicului larg si de specialitate din Romania si din strainatate.

Versiunea lansata acum poarta denumirea RO.A.D. 2005 Deluxe si se poate achizitiona prin reteaua proprie de distributie prezentate pe site-ul www.romaniadigitala.ro.

Pentru Sarbatorile 2005 exista o promotie constand intr-o reducere de 5% pentru cei care achizitioneaza orice echipament Garmin impreuna cu RO.A.D.2005.

Pentru cei care detin GPS-uri portabile de la alte firme producatoare si care nu sunt compatibile cu echipamentele Garmin le oferim o reducere de 15% la achizitionarea solutiei complete Garmin GPS + ROAD2005 in schimbul echipamentului propriu detinut pana atunci.

Cei care au cumparat deja un Atlas Digital al Romaniei vor putea face upgrade la versiunea actuala pentru 180 RON +TVA, cu exceptia celor care au cumparat acest Atlas dupa 11 octombrie 2005 si a membrilor in Proiectul Romania Digitala, care il vor primi gratuit.

Livrarile vor incepe din data de 18 decembrie 2005. Versiunea Deluxe actuala poate fi instalata pentru comparatie langa cea veche si va necesita un cod de deblocare nou, diferit de cel vechi. Exista traduse in limba romana meniurile pentru StreetPilot c310/320/330 si asteptam de afara si versiunile pentru ghidarea audio in limba romana, urmand ca sa extindem aceasta baza si pentru restul echipamentelor Garmin.

Pentru firmele care doresc sa instaleze softul pe mai mult de un PC este un cost de licenta suplimentara de 30 RON +TVA/PC, iar pentru cei care doresc sa instaleze hartile pe mai mult de un GPS propriu este un cost suplimentar de 180 RON +TVA. Pretul normal de vanzare al unui ROAD 2005 este in continuare de 713 RON (TVA inclus). La fel este valabila in continuare politica de sustinere a cadrelor, elevilor si studentilor din invatamantul de toate gradele prin acordarea unui discount de 50% oricarui posesor al unei legitimatii de elev/student/profesor/doctorand valabila pe anul in curs.

Toti cei care poseda un exemplar licentiat al Atlasului Digital al Romaniei sunt invitati sa apara gratuit in editiile viitoare ale acestuia prin completarea formularului de inscriere prezent pe CD. Incepand din 2006 acest Atlas va fi de gasit in toata Europa si este o oportunitate de promovare a firmei in Romania si in lume. Din ianuarie 2006 vom incepe si distributia in Romania de harti pentru echipamente Garmin pentru tarile din Europa de Est: Ungaria, Polonia, Ucraina, Rusia, Croatia, Slovacia, etc.

Bogdan Condurateanu, Project Manager25/10/2005
Toti cei care au versiuni ale hartii pana la v1.12 inclusiv pot face upgrade GRATUIT la versiunea 1.13. Versiunea hartii instalate se obtine din Mapsource/Help/About. Toti cei care vor dori upgrade la versiunea 1.14 vor achita doar contravaloarea codului de deblocare, care este de 50$+TVA. Exceptie de la aceasta regula o fac toti cei care au achizitionat ROAD2005 incepand din 11.10.2005, care vor primi acest upgrade gratuit. Am schimbat politica de licentiere in sensul ca se vor face 2 upgrade-uri majore pe an, in loc de unul singur. Toti cei care achizitioneaza versiuni intermediare pana la versiunea de dinaintea upgrade-ului major vor primi ultima versiune gratuit. Din pacate, datorita politicii Garmin nu avem voie sa punem pe Internet fisierele respective, asa ca upgrade-ul se va produce ca pana acum, prin CD-uri, care pot fi solicitate de la distribuitori. In felul acesta, indiferent ca un distribuitor are in stoc o versiune mai veche de harta, toata lumea poate solicita si primi gratuit de la noi direct versiunea de dinaintea ultimului upgrade major.25/10/2005
In perioada 20-23 octombrie 2005 PRD a participat la Expomil 2005, prilej cu care a reiterat credo-ul sau intr-o harta complexa a Romaniei, care sa depaseasca limitarile hartilor care contin doar caile de comunicatii oferite traditional de firmele din domeniu. Multe aplicatii militare sunt prin excelenta "off road" si atunci este important sa fii pregatit pentru realitatea din teren.11/10/2005
PRD anunta disponibilitatea primei harti rutabile a Romaniei pentru GPS-urile GARMIN incepand cu a doua jumatate a lunii noiembrie 2005. Toti cei care au achizitionat deja o versiune anterioara vor putea face upgrade la numai 50$ +TVA pentru fiecare cod de deblocare activat. Rutarea va fi activa pe toata infrastructura rutiera existenta in versiunile anterioare plus drumurile comunale si de exploatare realizate deja (vezi stadiu DC si DE). Asteptam de la participantii din Proiect informatii referitoare la:
1. denumirile strazilor cu sens unic;
2. sensul de parcurgere;
3. strazile cu acces exclusiv pietonal;
4. restrictii de viteza, tipuri de artere, etc.

Speram in acest fel sa venim in intampinarea dorintei celor care isi doresc rutabilitate pe echipamentele din gamele superioare de la Garmin. Toti cei care vor comanda in continuare Atlasul Digital al Romaniei incepand cu 11.10.2005 inclusiv vor primi gratuit versiunea rutabila la lansarea pe piata.02/10/2005
PRD va participa si la Workshopul GIS din Cluj-Napoca, care va avea loc intre 12 si 14 octombrie. Cei interesati vor gasi aici o prezentare a bazelor teoretice ale Proiectului Romania Digitala, a modalitatilor practice de realizare ale obiectivelor propuse, a partenerilor din Proiect si a planurilor de viitor ale echipei de la PRD. Ultima zi va fi dedicata unei excursii inafara orasului, in cadrul careia se vor compara si date din PRD cu date culese din teren.02/10/2005
PRD va participa la editia din anul acesta al SIAB in standul Lasting. Cei interesati vor putea gasi in cadrul manifestarii cele mai noi solutii de navigatie GARMIN sub deviza "Navigatie GPS in ROMANIA. ACUM"15/09/2005
In numarul din August-Septembrie al revistei DeTeren, la pagina 92, sub genericul "Fabricat in Romania" a aparut un excelent articol despre RO.A.D 2005.14/09/2005
Un nou articol despre RO.A.D 2005, de data asta in numarul din Septembrie al revistei AutoExpert. Pentru mai multe detalii deschideti revista la pagina 92.09/09/2005
In numarul din Septembrie al revistei CHIP, la pagina 72, la capitolul "Sub Lupa" veti gasi un test realizat de cei de la revista privind RO.A.D 2005. Concluziile testului: cititi si veti afla!28/07/2005
Incepand de astazi este disponibil pe site-ul www.romaniadigitala.ro un demo interactiv al hartii realizate in cadrul Proiectului Romania Digitala. Aplicatia de vizualizare este un produs Garmin. Navigarea se realizeaza cu ajutorul butoanelor din dreapta. Enjoy!
Bogdan Condurateanu
Proiectul Romania Digitala21/07/2005
Avem Avizul de executie A.N.C.P.I. cu nr. 15/2005 pentru RO.A.D. 2005! Pentru cine nu stie, A.N.C.P.I. inseamna Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara si conform legii, orice harta sau atlas scos pe piata TREBUIE sa aiba avizul favorabil al acestei institutii. Cred ca suntem printre putinele firme care si-au pus macar problema obtinerii acestui aviz... Speram sa generam un trend ascendent pe aceasta piata si sa fim un exemplu de urmat pentru ceilalti. Pentru receptia lucrarii insa o sa avem foarte multe hartii de strans si de alergat pe la diverse institutii. O voi face cu placere avand in vedere ca in felul acesta vom putea oferi mai multa calitate clientilor si partenerilor nostri!13/07/2005
Dupa 20 de luni de la lansarea publica avem deosebita onoare sa va anuntam disponibilitatea versiunii 2005 a Atlasului Digital al Romaniei, RO.A.D. 200530/03/2005
P.R.D. NU este LINUX!

In ultima vreme am primit foarte multe critici despre asocierea Proiectului Romania Digitala cu LINUX. Am incercat sa explica faptul ca PRD este "cumva similar cu initiativa LINUX" (textual pe site-ul PRD), dar "puristii" care asociaza Linux cu surse gratis m-au acuzat de "pacaleli" de marketing.
Nu am intentionat si nu intentionez sa "pacalesc" pe nimeni, in nici-un caz nu pe membrii vigilenti ai comunitatii online de la Alpinet, nici sa ma lansez in discutii in contradictoriu despre filozofia Linux, asa ca am decis sa scoatem toate referintele la Linux de pe site.
O alta schimbare este faptul ca Alpinet nu mai este privit ca o comunitate, ci ca o suma de individualitati. Acest lucru intervine in urma unor diferende de opinii asupra faptului ca cei care au contribuit cu puncte gratuit pe site-ul Alpinet nu au fost de acord sa le includa si in P.R.D. Asadar din totalul de 600 de puncte de la Alpinet nu au mai ramas in Proiect decat 169 ale lui Catalin Olteanu si 31 de la Lucian Brandus.
Nu comentez decizia membrilor Alpinet, vreau doar sa va spun ca din cele 400 de puncte "pierdute" unele nici macar nu erau luate cu GPS-ul, ci scoase din harti - o surpriza chiar si pentru Alpinet, banuiesc - si fata de cele ~75000 de toponime si ~14000 puncte GPS sau cadastrale prezente in harta P.R.D. la momentul actual pierderea nu este chiar atat de mare pe cat a fost "zgomotul" pentru ea.
O mica statistica acum la sfarsit ni-i da pe cei care au contribuit cu cele mai multe puncte GPS la proiect:
  Locul I: Bogdan Adrian Minciuna - 1325 puncte
  Locul II: Mihai Serban - 794 puncte
  Locul III: Dan Albeanu - 775 puncte
  Mentiunea I: Marian Ursache - 609 puncte

Le multumesc tuturor membrilor PRD pentru munca depusa si increderea acordata si sper ca primul nostru CD sa se ridice la inaltimea asteptarilor lor!
Bogdan Condurateanu
30 martie 200507/02/2005
Dupa mai bine de un an de munca de vectorizare, dupa mai multi ani de munca pe teren, dupa comparatii, analize si verificari dupa harti mai noi si mai vechi, imagini din satelit Landsat si ASTER, colectivul de la Universitatea de Geografie din Bucuresti, compus din Florin Filip si Vasile Craciunescu si condus de dl. Stefan Constantinescu, Ph.D., ne-a facut placuta surpriza sa ne ofere o imagine de actualitate a Deltei Dunarii pe care sa o integram in Proiectul Romania Digitala.
Asa cum ne asteptam, timpul si-a lasat amprenta asupra acestor meleaguri si oaresce modificari erau de asteptat, dar schimbarile constatate de noi fata de hartile 1:100.000 nesecrete la care am avut acces, publicate de DTM, sunt majore. In primul rand au disparut portiuni uriase de mlastini si lacuri. Am aflat de la Vasi ca sub deviza "Tarii cat mai multa Paine", Ceausescu a facut sa dispara zone intinse de mlastini care au devenit teren arabil. Dunarea a sapat si ea din maluri, vegetatia s-a intins inexorabil si multe canale trecute pe harti au devenit doar o amintire. Delta este un taram tanar din punct de vedere geologic si este in continua formare. Rautatea si nepasarea oamenilor au aici asupra mediului o influenta care se deceleaza de la un an la altul, nu peste decenii. Afluxurile scazute de apa dulce cauzate de constructia canalului Bastroe si invazia apelor sarate din mare inspre interiorul Deltei vor face necesara o redesenare a acestei harti in mai putin de 10 ani. Pana atunci va rugam sa considerati aceste informatii ca fiind orientative si sa nu va aventurati prin locuri neumblate fara un ghid local si mai ales fara un GPS care sa va indice drumul inapoi pe acelasi traseu pe care ati venit ;)
Le multumesc inca odata celor de la Geografie pentru munca depusa si pentru amabilitatea de a ne lasa sa o publicam in prima editie a Atlasului Digital al Romaniei.

Bogdan Condurateanu
Proiectul Romania Digitala
Bucuresti, 07 februarie 200523/11/2004
Am fost foarte placut surprins sa descopar o abordare similara si o convergenta de gandire cu cea a participantilor la Proiectul Romania Digitala la nivelul administratiei locale a unui intreg judet. Un judet din Romania, nu vreau sa fiu gresit inteles! Gorjenii, caci despre dansii este vorba, au realizat IMPREUNA un pol de date geospatiale, pe care il folosesc tot IMPREUNA, fiecare pentru nevoile sale INDIVIDUALE.
Am vazut analize ale acoperirilor cu hidranti (pentru Protectia Civila), ale distributiei laptelui si cornului (pentru Consiliul Judetean), a eficientei retelelor de drumuri pe timp de iarna (pentru Compania Nationala de Drumuri) si multe altele, toate avand ca suport acelasi set de date. Au mers pe o solutie extrem de puternica oferita de Integraph, GeoMedia. Acest lucru i-a costat extrem de putin, odata pentru ca GeoMedia Viewer este gratuit, al doilea pentru ca nu au platit fiecare individual vectorizarile si aducerile la zi si au beneficiat impreuna de date actuale la preturi marginale.
Cel caruia i se datoreaza acest lucru, domnul Mircea Voinea de la Software Group, este si cel care le-a demonstrat ca pentru actualizare si inspectii cea mai buna solutie este un GPS care sa le si poata afisa aceasta harta! De aici pana la includerea intregului judet Gorj in Romania Digitala nu a mai fost decat un singur pas...
Am avut ocazia sa urmaresc toate prezentarile in PowerPoint realizate de dl. Voinea pt. beneficiarii din judetul Gorj. Nu trebuie sa fii nici expert in GIS, nici in Administratie Locala ca sa intelegi despre ce este vorba, pentru ca la urma urmei toate sunt lucruri de bun simt si solutia de GIS, oricare ar fi ea, este doar un INSTRUMENT pentru a conduce mai bine si mai eficient un JUDET!
Se degaja din toate prezentarile respective sentimentul experientei profesionale si al locurilor batute cu pasul, al legilor studiate la virgula si al solutiei optime din toate punctele de vedere. Am un mare respect pentru dl. Voinea care imi scria deunazi ca nu poti sa convingi fara sa fii competent. Cu modestia care il caracterizeaza, dl. Voinea a omis din enunt continuarea si anume ca Succesul pe termen lung implica si o mare doza de caracter... De ambele parti!
Cu stima,
Bogdan Condurateanu
Project Manager
Proiectul Romania Digitala03/11/2004
Cea mai buna veste pe care as fi putut sa o dau vreodata este ca prima harta pentru GPS-uri Garmin a Romaniei va fi o harta RUTABILA. Asta inseamna ca odata incarcata pe un GPS Garmin din categoria Automotive (GPS V, GPSMAP 60C si CS, Streetpilot III, 2610/2620/2650, Quest, iQue 3200/3600, cfQue 1620, GPSMAP 276C), poti sa-i spui "Vreau sa ajung in punctul X!" si GPS-ul iti va calcula automat o ruta catre punctul X pe drumurile europene/nationale/judetene din locatia prezenta. Ai ratat o intersectie? Nu-i nimic, GPS-ul va calcula o ruta alternativa pe drumul pe care esti...Cu putin ajutor de la Dumnezeu vom avea si strazile din orasele detaliate cu posibilitate de rutare... Varianta completa de compilator de la Garmin care va permite acest lucru nu va fi disponibila decat (zice Garmin) la sfarsitul lui noiembrie, de unde intarzierea de inca o luna care ne va permite sa ne punem la punct structura de drumuri in orase si inafara lor. Asadar SPERAM din toata inima sa avem o prima editie inainte de sarbatori. Pe langa aceasta, costul tehnologiei de rutare este un pic mai ridicat decat ne asteptam, atat in costuri de licenta, cat si in costuri de munca/om pentru a converti informatia in structurile acceptate de noua varianta. Un pret rezonabil care sa ne acopere cheltuielile de productie este 149 EUR +TVA. In banii astia vor intra o harta rutabila SI cu detalii de teren. Ca o comparatie, harta facuta de vecinii nostri unguri este impartita in doua produse distincte(rutabila+topo) care fiecare costa 160 EUR+VAT. Iar tara lor e mai mica decat a noastra! Va multumesc pentru intelegere si pentru rabdare!
Cu stima,
Bogdan Condurateanu
Project Manager
Proiectul Romania Digitala19/10/2004
Ne-am chinuit multa vreme sa-i aducem pe cei de la Search Corporation in Proiectul Romania Digitala. Si am reusit! Datele lor sunt cu precizie centimetrica si se ocupa numai de proiecte mari. De exemplu: autostrada Brasov Bors va trece prin locuri ridicate de Search. Search foloseste GPS-urile Garmin pentru localizarea bornelor geodezice si pentru orientarea in teren. Le multumim celor de la Search, in special lui Cristian Tudora, pentru bunavointa, amabilitate si ajutor si le uram succes in afaceri.08/09/2004
Cartogate Group este o supriza placuta pentru noi. Un sediu aerisit intr-o zona de vile din sectorul 3, plin cu oameni tineri si calculatoare cu monitoare mari. Programe de firma, specialisti cu diplome pe pereti, clienti majoritatea dinafara tarii, dar ce m-a dat gata au fost aeroortofotogramele. La scara 1:2000 si 1:5000, in Stereo 70, format ECW, color si mai ales proaspete, anul trecut si anul acesta si acopera multe judete romanesti. Pur si simplu ma uitam la ecran si salivam... Nu va spun cum arata hartile vector facute de ei dupa aceste aeroortofotograme. Nu va pot spune cum arata Bucurestiul facut de Cartogate... Il veti putea vedea singuri in Atlasul Digital al Romaniei, in care veti gasi si Brasovul, Braila si Galatiul realizate de Cartogate, plus drumurile comunale, de exploatare si cealalta jumatate din drumurile judetene din tara.05/08/2004
GlobalMapper LLC este o firma mica din USA care face un produs GIS cu acelasi nume, GlobalMapper. Website-ul lor, www.globalmapper.com, contine intotdeauna ultimul update si informatii despre ultimele versiuni, iar posesorii unei versiuni 5.xx vor putea face oricand upgrade la versiunea urmatoare absolut gratuit. La salturile mari de exemplu de la 5.10 la 6.00 este o taxa simbolica, sub 150 $, pentru upgrade, dar banii acestia chiar merita cheltuiti pentru ca ultima versiune v6.00 "stie" si vizualizari 3D.24/06/2004
Au fost actualizate sectiunile Parteneri, Pledoarie pentru harta si Stadiu.
  Lista completa a modificarilor:
 -  Sectiunea pledoarie pentru harta - a fost adaugat articolul Cetatea Noastra.
 -  Sectiunea Parteneri - au fost adaugate firmele Data Invest si Micro Mapper si urmatorii parteneri persoane fizice: Ciprian-Gabriel Vlasceanu, Bogdan Candrea si Florin Filip;
 -  Sectiunea Stadiu - a fost adaugata subsectiunea Cai ferate si aduse la zi subsectiunile Relief, Drumuri, Puncte de interes si Detalii.24/06/2004
Avem deosebita placere sa anuntam participarea firmei Datainvest din Iasi la proiectul de realizarea a hartii digitale a Romaniei. Datainvest ne aduce o superba harta a judetului si orasului Iasi, harta care se gaseste si in produsul comercializat de dansii sub numele de ExpertGhid. Datainvest este un integrator si se specializeaza pe legatura intre baze de date si informatia de pozitionare, oferind software pentru vizualizarea si interogarea de la distanta a datelor geospatiale. Mai multe date veti putea gasi pe website-ul DataInvest: www.datainvest.ro16/05/2004
Primul update major al paginii. A fost adaugata sectiunea Pledoarie pentru harta si actualizate sectiunile Parteneri, General si Stadiu.
  Lista completa a modificarilor:
 -  Sectiunea General - a fost adaugat contractul pentru licentierea datelor care vor sta la baza Atlasului Digital al Romaniei.
 -  Sectiunea Parteneri - a fost refacuta prezentarea firmei RQA si au fost adaugati urmatorii parteneri persoane fizice: Alin Boicu, Victor Dan Stanescu, Cornel Tudose si Marian Ursache;
 -  Sectiunea Stadiu - au fost aduse la zi subsectiunile Relief, Drumuri si Detalii29/02/2004
Se lanseaza oficial site-ul www.romaniadigitala.ro, locul unde pe viitor se va putea urmari evolutia proiectului Romania Digitala.10/02/2004
Alpinet.org, reprezentat de dl. Catalin Olteanu, devine partener in Proiectul Romania Digitala oferind hosting pentru acest proiect si date de interes geografice din sectoarele montane. Tot atunci s-a inscris domeniul www.romaniadigitala.ro la RNC.05/02/2004
Facultatea de Geodezie Bucuresti, prin amabilitatea Dlui Decan Prof. Univ. Dr. Ing Johan NEUNER, devine partener in Proiectul Romania Digitala oferind parametrii de transcalcul Bursa Wolf intre elipsoidul Krassowski si WGS 84 pentru teritoriul romanesc si formulele de trecere din Stereo Local Bucuresti in Stereo 70 si invers.16/01/2004
Proiectul Romania Digitala este prezentat oficial de catre Bogdan Condurateanu in cadrul sedintei Grupului G2 - Harti Digitale pentru Romania din cadrul NGO I.T.S. la Prefectura municipiului Giurgiu.08/12/2003
Devine publica initiativa Proiectul Romania Digitala si se constituie grupul de coordonare alcatuit din Vasile Craciunescu, Stefan Constantinescu si Bogdan Condurateanu cu consultant stiintific Ioan Popescu. Se stabileste strategia de lucru si se aloca primele sarcini:
 1. de creare a curbelor de nivel la scara intregii tari;
 2. de creare a hartii rutiere la nivelul intregii tari.