Homepage » Blog » ” Înainte, băieți, sunteți cu mine!”

” Înainte, băieți, sunteți cu mine!”

Înainte, băieți, sunteți cu mine!
Cu aceste cuvinte se avânta în eternitate pe 22 august 1917 sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu pe dealurile dintre Muncelu şi Varniţa.

Cumva, venind din gura unei fete-femei care îi conducea în luptă, cuvintele îi făceau pe soldaţi să se simtă îmbărbătaţi şi în siguranţă: Nemţii cu siguranţă nu aveau o Ecaterina Teodoroiu a lor, deci erau sortiţi pieirii din capul locului. De mâna Ecaterinei mulţi nemţi trecuseră Styx-ul spre Valhalla lor… Totul avea să fie bine pentru că în faţa lor nu era o femeie din carne şi oase, ci o zeiţă luptătoare cu ochii din flăcări şi arme din bronz venită din vremurile vechi să-şi ajute neamul românesc aflat la mare restrişte…

Detaliu Monumentul Victoriei de la Tişiţa
(sursa foto Pe aici nu se trece! (3))

O imagine despre cum trebuie să fi arătat acea zeiţă războinică vedeţi dacă zăboviţi o clipă la Tişiţa. Străjuind colţul de NordVest al intersecţiei, continuă să impresioneze trecătorii, aşa cum a făcut-o din 1931. Acum este un drum european îngrijit care face legătura spre nordul Moldovei. Atunci, în 1917, a fost un loc prin care nu s-a trecut nicicum.

(preluare post Facebook din 22 Aug 2014, https://www.facebook.com/bogdan.condurateanu/posts/552208348241654?pnref=story )