Homepage » Blog » La drum cu CNE2012

La drum cu CNE2012

La drum cu CNE2012.30. Din greşeală

A trebuit acum la sfârşitul lui 2011 să merg până la Oficiul de Cadastru să depun o completare la o documentaţie. Adresa Bd. Expoziţiei nr. 1A. Plec în grabă. Îmi iau Nuvi 3790 şi nu verific dacă am harta noastră ROAD2012.10 încărcată. În maşină descopăr că aveam un beta de teste la care nu generasem cheie ţi nu-l puteam folosi şi decid, în lipsă de timp, să fac drumul cu ultima hartă CNE 2012.30.

Navteq zice de multă vreme că are Bucureştiul. La nivel de număr de stradă. Măi să fie, îmi zic, un harbuz cu pălărie. Îi tastez numărul 1A, Bulevardul Expoziţiei, găseşte doar numărul 1 şi-i dau să mă ducă acolo. În mod normal drumul ăsta din Drumul Taberei se face pe traseul lui 41 până la capăt în făţa World Trade Center şi apoi stânga pe Bd. Expoziţiei prin sensul giratoriu.

CNE mă scoate de pe Podul Grand în Calea Griviţei şi mă pune la intersecţia cu Clăbucet să fac dreapta, mă traversează Bulevardul Ion Mihalache, continuă pe Clăbucet şi apoi dreapta pe Bd. Expoziţiei şi-mi spune că am ajuns la destinaţie în dreptul gardurilor de la Căminele studenţeşti. Am măsurat apoi pe hartă m-a lăsat la 534 m distanţă de unde trebuia să ajung. Nu ai voie să parchezi acolo, sunt numai blocuri turn cu parcări cu barieră, la un moment dat mă uitam la blocurile acelea pe care nu le ştiam să fi fost acolo şi ultima oară şi o sui pe trotuar după multe claxoane într-un loc unde să nu stric peluza verde.

Îmi fac treaba şi mă întorc înapoi la firmă, pe traseul pe care m-ar fi dus ROAD, Mărăşti, Averescu, Turda, etc. Braşov, a doua Drumul Taberei la stânga. Acolo îmi spune Luaţi-o la dreapta şi nu înţelegeam de ce, eu fiind obişnuit cu Continuaţi la Dreapta. Unii o să zâmbească aici, dar deosebirea este una de esenţă. Mai târziu am făcut screenshots la acea intersecţie în cele două hărţi.

La Navteq intersecţia este cum era ea acum cel puţin 5 ani. Nu are nici-o bretea laterală de acces dreapta, deşi acestea există pentru absolut toate străzile care intră în acea intersecţie. Nu are separatorul de bandă de pe 1 Mai. Neavând corectă partea de geometrie, evident că nu are nici partea de încadrare în bandă. Deloc. Luaţi-o la dreapta ar trebui să fie, în opinia lui Navteq, mai mult decât suficient pentru publicul amator de călătorii cu GPS-ul din România.
Ideea nu este că harta de la Navteq ar fi una proastă. Chiar are unele lucruri pe care noi nu le-am introdus (încă) cum ar fi limitele de viteză de 40 km h de pe poduri şi în pasaj. M-a dus unde am avut nevoie şi m-a întors. Dar a rămas foarte mult loc pentru a o îmbunătăţi înainte să lanseze comunicate oficiale prin care să ne asigure că sunt furnizorii preferaţi ai unuia sau altuia producător de dispozitive de navigaţie.

2 comentarii pe articolul “La drum cu CNE2012

  1. Am rugamintea sa-mi spuneti daca ati reusit sa finalizati varianta MapSource pentru RO.A.D. 2012.
    O zi buna!

    • Nu am reuşit… Se pare că protejarea programului MapSource durează mai mult decât am anticipat. Nu am abandonat ideea… ROAD arată absolut extraordinar pe PC.
      Nu am însă un nou termen, harta era gata în versiunea ROAD2012.23, doar că protecţia nu a fost. Sper cât de curând.