Homepage » Parteneri » Proiectul myNature

Proiectul myNature

Proiectul myNature este o initiativa privata care urmareste dezvoltarea unei structuri informationale in domeniul biodiversitatii si protectia naturii in Romania. Este dedicat tuturor iubitorilor de natura fie ei oameni de stiinta, biologi in devenire, sau pur si simplu naturalisti. Una dintre dorintele noastre este sa popularizam informatia despre natura. Suntem convinsi de faptul ca mai multa cunoastere va aduce o buna atitudine a omului fata de natura.

Activitatea myNature include mai multe sectiuni:

  • myNature.net pagina web a proiectului prin care vrem sa diseminam cel putin o parte din informatii. In acest website prezentam pagini de interogare a bazei de date mynature.db (vezi detalii mai jos), imagini din natura, si aplicatii soft pentru biologi (nu numai).
  • myNature.db este o baza de date dedicata monitorizarii Florei si Faunei din Romania. Aceasta baza de date va contine informatie inregistrata din literatura, colectii ale muzeelor, colectii private, si alte observatii nepublicate. Te intereseaza unde poti gasi o specie de planta? Sau ce specii poti gasi intr-o regiune din Romania? Dorim ca acesta baza de date sa devina punctul tau de referinta de unde sa incepi cautarile. Deocamdata suntem departe de tinta noastra, dar totusi viziteaza pagina noastra de log pentru a vedea un raport la zi al numarului de inregistrari in baza de date si al activitatilor curente.
    O imensa bogatie de date legate de biodiversitate (incluzand si distributia geografica) zace in lucrari publicate in tara de-a lungul a zeci de ani. Dorim sa insumam aceste date pentru a da o imagine de ansamblu a nivelului de cunostere a biodiversitatii in Romania. Colectiile muzeelor contin (probabil) zeci de mii de specimene care georeferentate pot aduce o intregire a acestui tablou. Nu in ultima masura, dorim sa contribuim cu date noi, riguros documentate. Vizam in special acele regiuni insuficient investigate.
  • myNature.exe este o aplicatie desktop sub Windows pe care o dezvoltam cu gandul sa fie principala unealta de interactie intre participantii/utilizatorii mai avansati si myNature. Aceasta aplicatie va fi folosita atat pentru interogarea informatiilor din myNature.db cat si pentru dezvoltarea unei baze de date personala in format mynature.db. myNature.exe lucreaza cu o baza de date locala (a utilizatorului), dar cu posibilitati de ../download/upload din/spre myNature.db care este online. Aceasta aplicatie este capabila sa prezinte informatia biologica in context GIS fara ca utilizatorul sa fie nevoit sa faca uz de alt software.

Este normal ca un proiect care are o tinta de asemenea anvergura sa fie realizat prin colaborarea unui numar mare de participanti. Privim inainte spre a interactiona cu acestia. Modul in care poti ajuta ca acest proiect sa devina realitate este prezentat mai detaliat in paginile proiectului.

Motivatie la participarea in proiectul Romania Digitala: Ca si Romania Digitala, myNature are ca obiectiv indepartarea necunoscutelor de pe harta Romaniei. Cum informatiile pe care le asamblam sunt in context GIS ele pot fi folositoare si proiectului Romania Digitala. In plus, pentru ca in activitatile noastre folosim intensiv GPS-ul putem sa participam si cu alte date geospatiale in afara celor de factura biologica. Speram la o alianta intre mai multe proiecte listate aici intru protectia naturii si binele comunitatii.