Homepage » Pledoarie » Cetatea Noastră

Cetatea Noastră

De-a lungul vieţii fiecare dintre noi cară una sau mai multe pietre spre vârful unui Deal în jurul căruia ne-am născut. Cândva erau acolo, pe coamă, păduri falnice şi te puteai urca în orice arbore să vezi în depărtări primejdii şi oportunităţi şi mai erau şi pâraie cu apa curată, dar padurea s-a vândut pe nimic drept cherestea şi acum ne suflă vânturile şi ne bat ploile şi ne îngroapă alunecările de teren, iar apa de băut o aducem din import pentru ca a noastră au otravit-o şi secat-o cei care au scurmat Dealul după comori închipuite.

Sunt mulţi însa care ajung sus în vârful Dealului şi sau dau drumul pietrei în partea cealaltă a coamei (probabil se gândesc că sunt tineri şi puternici şi mai au timp să care şi alte pietre sau nu le-a explicat nimeni că pietrele lor au valoare doar şi prin faptul că au ajuns acolo sus în vârf!), sau se aşează pe ea şi se proclamă regi pe pietrele lor sau le îngroapă sus în vederea vânzării lor la suprapreţ.

Din când în când vin samsarii de pietre cu costumele lor Aubanii, cu zâmbetul subţire şi punga la vedere şi te îmbie cu vorbe mieroase cu accent străin să le dai lor pietrele tale pentru nişte hârtii cu simboluri stranii şi după ce o faci iţi explică să treci numele lor pe pietrele tale, care acum sunt ale lor şi nimeni să nu ştie că au fost ale tale vreodată! Şi te mai îndeamnă să grăbeşti la cărat alte şi alte pietre pe care să le vinzi tot lor, cât vei trai, iar cu hârtiile adunate de la ei, care se înnegresc şi se micşorează pe măsură ce curge timpul, copii şi nepoţii tăi – care vor dori să locuiasca altfel decât sub cerul liber – să poată să plăteasca avansul, dobânzile şi ratele la împrumuturile lor, ca să cumpere tot de la ei pietrele tale, care atunci vor valora greutatea lor în aur…

Noi am vrut să facem din aceste pietre o Cetate pe vârful acelui Deal, care ne aparţine din moşi strămoşi şi despre care nu ştim mare lucru. Unii cară bolovani de marmură, alţii simple pietre de râu sau saci cu pietriş, var, ciment, nisip sau găleţi cu apă şi desagi cu scule.

Fiecare luate în parte au o valoare intrinsecă, împreuna însă vor fi inestimabile, iar Cetatea va sluji pe toţi fără osebire, în vreme de pace sau război şi va trimite un mesaj altor cetăţi, mai mari şi mai puternice, că aici nu e Dealul nimănui!

Bogdan Condurăţeanu
Manager de Proiect – Proiectul România Digitală