Homepage » Lucru În Desfăşurare » Biserica Patriarhală Bucureşti – 3D

Biserica Patriarhală Bucureşti – 3D

Catedrala Patriarhală este o biserică din București, situată pe Dealul Patriarhiei, ctitorită de Constantin Șerban Basarab Cârnul și soția acestuia, Bălașa, între anii 1654-1658. Biserica, purtând hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena, a fost sfințită de Mihnea al III-lea în anul 1658, iar la scurt timp a fost transformată în Mitropolie. După primul război mondial Mitropolia este transformată în Patriarhie. Date despre meșterul care a coordonat construirea edificiului nu s-au păstrat, singurele nume păstrate fiind cele ale dregătorilor care au supravegheat ridicarea bisericii, logofătul Radu Dudescu și Gheorghe Sufariu.

Descriere

Ca aspect general biserica este o copie a bisericii din Curtea de Argeș, turlele fiind asemănătoare cu biserica lui Neagoe Basarab. Biserica a fost restaurată de mai multe ori, în 1792-1799, 1834-1839, 1850, 1886, 1932-1935, motiv pentru care în prezent construcția nu mai păstrează forma originală, de-a lungul timpului aducându-i-se diverse completări și ajustări. Biserica adăpostește moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov (Dimitrie cel Nou), așezate într-o raclă de argint, aduse din Bulgaria la data de 13 iulie 1774.

[www.wikipedia.org]

2 comentarii pe articolul “Biserica Patriarhală Bucureşti – 3D

  1. Buna ziua ! As dori sa stiu daca pot obtine modelul in format 3D al Catadralei Patriarhale din Bucuresti.

    • Bună Ziua,
      Modelul 3D pe care îl solicitaţi nu este de vânzare sau de dat. Tot ce este inclus în hartă are la baza zeci de ore de documentare, scanare, vectorizare şi modelare. Şi nu e vorba că am dat mulţi bani pe el, au fost altele şi mai scumpe, este problema de principiu şi anume că atâta vreme cât a fost făcut cu resurse private nu înţeleg de ce mi se tot cer diverse date din hartă cu titlu gratuit. Nu este un caz singular, m-am mai pomenit şi cu un domn student de la Iaşi care zor nevoie mare avea nevoie de modelul zonei sacre de la Sarmizegetusa Regia ca să-şi facă lucrarea de diplomă…
      Ca să nu mai pierdem vremea şi pe viitor cu subiecte asemănătoare, în caz că se mai găsesc amatori de gratuităţi, datele din ROAD NU sunt de dat sau de vânzare!