Homepage » Blog » Sublocotenentul Erou Emil Rebreanu

Sublocotenentul Erou Emil Rebreanu

Motto: “Nu ştiu cum se va întoarce lumea după război, dar dacă nu voi pierde nimic din tot ce simt că este în mine voi ajunge departe.”, Emil Rebreanu, scrisoare trimisă sorei sale Miţi în 4 febr. 1917

„Emil Rebreanu, fratele romancierului Liviu Rebreanu, îşi doarme somnul de veci în cimitirul Palanca, judetul Bacău.

Pe data de 14 mai 1917 Emil Rebreanu, fratele marelui scriitor roman Liviu Rebreanu era executat de către austro-ungari pentru că simţise româneşte şi pusese mai presus de orice dragostea de ţară.

Ultima lui dorinţă a fost să fie înmormântat în pământul liber al României.
Pe placa de marmură de pe crucea de la căpătâi stă scris: Sublocotenentul Emil Rebreanu spânzurat de unguri la 14 mai 1917 pentru că a vrut să treacă în rândul Armatei Române, să lupte pentru reîntregirea neamului. Patria recunoscătoare nu l-a uitat.

Durerea morţii fratelui iubit avea să-l determine pe Liviu Rebreanu să scrie romanul Pădurea spânzuraţilor, un elogiu şi o cronica a faptelor care s-au întâmplat atunci.

Apostol Bologa întruchipeaza trăirile, suferinţa intelectualului român şi nu numai, aflat într-o oaste străina, care trebuia să lupte împotriva celor de un neam şi sânge cu el.

Comemorarea eroului Emil Rebreanu se desfăşoară an de an printr-un ceremonial militaro-religios la care participă din partea familiei nepoţii veniţi de pe meleagurile transilvane. ”
http://www.culturabacau.ro/atractie-mormantul-lui-emil-rebreanu-20.html

Locul pădurii spânzuraților

Locul morții lui Apostol Bologa din „Pădurea spânzuraților”, respectiv Emil Rebreanu, există cu adevărat. Din 1985, de la centenarul nașterii lui Emil, puțin mai jos de locul care păstrează încă ruinele fostei granițe, se săvârșesc slujbe pentru pomenirea eroului. Mormântul a fost identificat în anul 1920 de căpitanul Procopiu Strat, membru al familiei Rebreanu. La data de 7 septembrie 1921, Liviu Rebreanu face o adresă către Societatea Monumentelor eroilor cazuţi în război, cerând exhumarea fratelui său, eroul martir Emil Rebreanu. Societatea trimite adresa la garnizoana militară şi Prefectura din Bacău pentru organizarea onorurilor cuvenite. Ceremonia reînhumării eroului are loc pe 2 octombrie 1921, fiind urmată de înălţarea monumentului comemorativ, finalizat în anul 1922 prin grija aceleiaşi societaţi.

Mormântul din 1921 şi monumentul din 1922

foto Mormântul din 1921 şi Monumentul din 1922, LMI BC-IV-M-A-00939. În planul 2 este obeliscul sovietic în memoria celor 80 de ostaşi sovietici care au căzut în 1944 în luptele cu nemţii. Autor Bogdan Apostoaia, sursa Panoramio

Noul monument, ridicat în memoria acestuia, a fost inaugurat în data de 10 noiembrie 2012. Slujba de sfințire a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei şi de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.”
http://www.doxologia.ro/viata-bisericii/documentar/emil-rebreanu-martir-pentru-neam
Monumentul din 2012
foto Monumentul din 2012 . Autor Mihai Silviu Neicu, sursa Panoramio