Homepage » Blog » Profile altimetrice (5)

Profile altimetrice (5)

Episodul de azi ne duce în țara vecină și prietenă de peste Dunăre; după cum se poate remarca foarte ușor relieful din nordul Bulgariei este mult mai accidentat decât ce se poate găsi în partea de sud a României; sunt multe dealuri înalte precum și adevărate canioane pe văile afluenților Dunării.


Alte aspecte interesante care se pot observa din profil:

  • câmpia înaltă din zona Ruse, practic fără corespondent pe malul românesc;
  • lunca joasă a Dunării este integral pe malul românesc;
  • de la Dunăre spre București practic singurul obstacol natural poate fi zona joasă de pe valea Neajlovului, zonă cunoscută în zilele noastre ca „parcul natural Comana”. Discutăm de o zonă cu câteva zeci de metri mai joasă decât Câmpia Română, posibil o zonă relativ greu de traversat în vechime.

Strict legat de zona joasă a Neajlovului putem să deschidem cartea de istorie și putem să o facem în mai multe locuri; episodul Mihai Viteazu / Sinan Pașa e doar unul dintre ele. Vlad Țepeș a ridicat actuala mănăstire Comana pe (în prezent o fostă) insulă în mijlocul mlaștinilor iar anumiți cercetători susțin că ar fi fost îngropat acolo.

Mă gândesc că zona parcului Comana ar putea beneficia de o expunere turistică mai bună, poate și de o infrastructură mai consistentă; în fond e o variantă „mini” a Deltei Dunării însă mult mai aproape de București. Voi ce credeți?